АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ: ЕВРОИНСТИТУЦИИТЕ ИМАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕАДЕКВАТНА РЕАКЦИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА

 Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
17.03.2021 / 11:13

"Свидетели сме на поредната световна криза, която сварва европейските институции неподготвени и тичащи след събитията", каза за БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. Коментарът му е във връзка с разговорите на австрийския канцлер Себастиан Курц във Виена за нарушените доставки и разпределението на дозите с премиерите на България, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия.

Себастиан Курц съобщи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет за коригиране на неравното по думите му разпределение на ваксините в рамките на Евросъюза.

"Виждаме, че и в момента европейските институции имат изключително неадекватна реакция за справяне с пандемията от коронавирус. Европейският съюз, европейските държави от една територия, която беше предпазена в началото от огромния бум на пандемията, стана мястото за най-силно разпространение на тази болест. Това е изцяло въз основа на това, че европейските институции проспаха развитието на ваксините и преговорите, които бяха осъществени на световно ниво".

Според него преговорите на Европейската комисия с големите производители на ваксини буксуват:

"Има съмнения за прикрити договорки, има съмнения за страни членки, които водят паралелни преговори с производителите за доставки на ваксини. Този хаос, който се създава, по никакъв начин не помага на европейското единение и за възможността да се използва европейската мощ от 550-милионното население за преговори с големите производители", допълни Керемедчиев.

И подчерта, че европейските институции "бягат след събитията".

"Всяка страна се спасява поединично, хаосът е невероятен. Този призив на страните, които се събраха във Виена е последен зов за помощ".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев