АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: АКО НЕ БЯХМЕ ПОРЪЧАЛИ ВАКСИНИ ОТ КИТАЙ И РУСИЯ, СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ В БЕДА ЗАРАДИ „ОБЪРКАНОТО“ СНАБДАВЯНЕ ОТ ЕС

Виктор Орбан
17.03.2021 / 09:44

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че Брюксел е „объркал“ снабдяването с коронавирусни ваксини, като добави, че Унгария „щеше да има големи проблеми в момента“, ако не беше поръчала повече лекарства от Изтока, предава електронното издание Аbout Hungary.

Той заяви пред местна телевизия, че докато Израел е „почти свършил” ваксинирането на населението си и Обединеното кралство е ваксинирало 30-40 процента от хората, средният процент на ваксинация в Европейския съюз е 6,8 процента. „Това е ясна индикация, че нещо не е наред“, каза премиерът Орбан. „И това не е политически въпрос или обвинение, нито някакъв вид антипатия към бюрократите от ЕС или Брюксел, а факти. Това е истината: объркали са всичко“.

Премиерът Орбан каза, че през последните седмици количествата ваксини, поръчани от ЕС, са се колебали или изобщо не са доставени. На въпрос за плановете на Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия да свикат среща на върха на ЕС относно разпространението на ваксини, премиерът Орбан каза, че австрийският канцлер е прав, че иска да обсъди въпроса. Той добави, че макар държавите-членки да са се съгласили да се разпределят пропорционално ваксините, това не е станало така. Ако Унгария не беше поръчала 3,5 милиона ваксини от Китай и Русия, „сега щяхме да имаме големи проблеми“, каза премиерът Орбан.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев