АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: БЕШЕ НИ КАЗАНО ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ОТ РУСКА И КИТАЙСКА ВАКСИНИ

 Бойко Борисов и Себастиан Курц (двамата в средата) на пресконференцията във Виена
16.03.2021 / 18:04

„Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Освен това ни беше казано държавите членки да се въздържат от руска и китайска ваксини. Ние сме поръчали четири ваксини – „Астра Зенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“ и „Пфайзер“. Това ни е казала Комисията“, подчерта премиерът Бойко Борисов на пресконференция във Виена, където участва в среща за ваксините с още петима европейски лидери. „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини. Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет“, заяви Бойко Борисов.

„Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. Ние сме гласували за пропорционално разпределяне на ваксините и темата е приключена за нас. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри“, заяви българският премиер Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

„Преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. И ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички ваксини. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Те ги нарушават в пропорционалното разпределение“, заяви още Борисов.

„Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Освен това ни беше казано държавите членки да се въздържат от руска и китайска ваксини. Ние сме поръчали 4 ваксини – „Астра Зенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“ и „Пфайзер“. Това ни е казала Комисията“, акцентира още премиерът.

„Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини. Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет“, заяви Бойко Борисов.

По думите му Европейската комисия и Европейският съвет свършиха огромна работа. "Ако някъде по тях е станал този проблем, именно днешната среща и нашият призив към комисията е незабавно тази несправедливост да бъде отстранена, като се мине на това, което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Това е наше желание. Действително ще излезе, че май месец едни държави членки ще натрупат колективния имунитет, други няма. Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят", акцентира в изказването си министър-председателят на България.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че председателят на ЕК иска система за разпределение на ваксините, която да бъде справедлива, а не в една страна членка да има повече отколкото в другa и че разпределението на ваксините трябва да бъде на глава на населението.

"Тези страни, които имат в момента повече ваксини, трябва да ги преотстъпят на други държави. Надявам се да имаме достатъчно ваксини, за да постигнем достатъчно ниво на ваксинация", каза Себастиан Курц. Не може едни страни да имат три пъти по-голямо разпределение на ваксините от други, изтъкна той. Курц каза, че трябва да се намери един общ европейски път и отчете като проблем една страна да се ваксинира по-бързо от друга.

До днешната среща във Виена се стигна, след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него те изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев