АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ: ВАКСИНАТА НА "АСТРАЗЕНЕКА" Е БЕЗОПАСНА

Костадин Ангелов на седмичния брифинг на българските здравни власти
11.03.2021 / 20:28

"Ваксината на "АстраЗенека" е безопасна и няма проблем с качеството ѝ", беше заявено с категоричност на седмичния брифинг на българските здравни власти. Въпреки че страната ни е сред 17-те еврочленки, в които е разпространена партидата ваксини, която предизвика опасения у правителствата на няколко страни.

На 12-ти февруари страната ни е получила 31 200 дози от същата партида от Оксфордската ваксина, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Почти всички дози са приложени и не са съобщени съществени странични реакции:

"Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране. Все още се установява дали има причинно-следствена връзка и не трябва да има притеснения по отношение на безопасността".

"Няма опасност за здравето на хората. Тази партида може да се прилага. Тогава, когато Европейската агенция по лекарствата каже: "Спрете тази партида!", тази партида ще бъде спряна", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ваксината на "АстраЗенека" е основната, която се поставя на записалите се за имунизация в електронния регистър. Тези, които не желаят да бъдат ваксинирани с нея, а са избрали RNK-ваксина, която в момента не е налична, могат да презапишат часа си, посочи Ангелов:

"И аз искам да имаме от всички ваксини по 500 000 дози от всяка една от тях по начина, по който сме ги заявили, ама не идват. Просто не идват".

Притеснение в страната буди високата заболяемост и увеличението на смъртните случаи. Най-много новозаразени има в Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. Най-ниска е заболяемостта в Търговище, Видин и Кърджали. Нарастването на кривата на смъртността е най-висока от септември месец насам, посочи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски:

"Поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите. По отношение на починалите - много стръмно покачване на кривата. Там нарастването на седмична база е с около 53%, което е силно обезпокоително".

Засега мерките ще продължат да се взимат на регионално ниво, тъй като разликите в новозаразените в отделните области са големи, посочиха от Щаба.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев