АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ ПРИЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

Областният управител Чавдар Божурски
11.03.2021 / 18:33

Областният управител Чавдар Божурски свика заседание на кризисния щаб във връзка с актуалната епидемична обстановка. В заседанието участваха кметове и представители на общините, ръководители на болничните заведения, на спешната медицинска помощ, на държавните институции, лекари-специалисти. Целта бе да се обсъди необходимостта от въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Сливен все още не е сред областите със заболеваемост над 400-500 на 100 хил. души население. Но се доближава до тези цифри при 381 болни на 100 хил.души население, регистрирани към 11 март. Болните в областния град са над четири пъти повече от болните в останалите три общини. В Сливен с COVID-19 към момента са 587 /при общо 694 в цялата община Сливен/, а в останалите общини те са общо 136 души. Лечебните заведения отчитат плавно нарастване на пациентите с коронавирусни инфекции през последните две седмици. В областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ през януари са приети за лечение 99 души, през февруари – 137, а само от началото на март до днес – 98 души. В лечебното заведение към съществуващите 80 са разкрити още 20 легла. С тях болничните COVID-легла в областта са близо 200. Всички са заети. В сферата на образованието към момента боледуват 14 ученици, 24 учители и 6 служители от непедагогическия персонал. По информация от здравните власти, към момента 80 на сто от пациентите в област Сливен са заболели от британския вариант на коронавируса. Той се отличава с по-широко разпространение.

След анализ на данните участниците в заседанието приеха решения за въвеждането на временни противоепидемични мерки в област Сливен, за да не се задълбочат неблагоприятните тенденции през последните две седмици. Мерките са със срок на действие от 0,00 часа на 12 март до 2 април включително. Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 11 клас, както и във всички извънкласни групови занимания, школи и центрове за всички възрастови групи. Препоръчва се на кметовете на общини да допуснат, след получено съгласие от просветния министър, отсъствие на децата, по медицински показатели, от детските заведения и задължителните предучилищните групи само с писмено уведомление от родителите. Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни в търговските центрове, МОЛ-овете, ресторанти, питейни заведения, кафенета без придружител – родител или настойник. Носенето на предпазни маски за лице ще се изисква както на закрити, така и на открити обществени места /като пазари, битаци, гари и др./. Изискването няма да се отнася за улици, площади, паркове и градини. Ресторантите и заведенията за обществено хранене и развлечения преустановяват дейността си след 22 часа. Не се допуска провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 души /всички допълнителни мерки – в прикачения файл/.

Решенията на Областния кризисен щаб ще влязат в сила след съгласуване с Министъра на здравеопазването.

Предстои със санкция на РЗИ да бъдат разкрити допълнителни болнични легла.

По инициатива на областния управител Чавдар Божурски се възобновява ежедневният контрол от съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ, ДИТ и ОД на МВР за спазване на противоепидемичните мерки. Вниманието на екипите ще бъде насочено основно към областния град. Целта на проверките е да се разяснява и да се оказва съдействие на собствениците и управителите на обекти с обществено предназначение за въвеждането и спазването на мерките.

Вижте мерките в прикачения файл.

Областна администрация Сливен

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев