АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧНА ВАКСИНИРАНЕТО НА ЗАПИСАНИТЕ В ЕЛЕКТРОННИЯ РЕГИСТЪР

Зелен коридор
11.03.2021 / 09:56

Започна ваксинацията срещу Covid-19 на хората, които са се записали в електронния портал. Имунизацията на гражданите започва с наличния препарат на "АстраЗенека".

С РНК ваксини ще бъдат имунизирани обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза.

Разпределението на препаратите в страната е на база желаещите. Ако в електронния регистър има направена заявка за определен вид ваксина, но тя не е налична към момента, хората могат да си поставят наличната или да изчакат по-късна дата, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

"Тяхното право да изчакат ваксина с РНК не е отменено. Лицата са информирани за това в какви ваксини разполагаме, както от центровете където са записани, така и през информационните портали на лечебните заведения, където се поставят ваксини."

От доставените количества ваксини през тази седмица 25 000 дози от препарата на "АстраЗенека" са разпределени за личните лекари в страната, обясни Жени Начева.

"Ние получаваме информация за постъпващите дози на седмична база или двуседмична база. На базата на тази информация ние разпределяме ваксините след разговори с общопрактикуващите лекари и със записаните през електронния портал, и с изпълнението на фазите. Ние сме в диалог с общопрактикуващите лекари и те ще получават също допълнително дози ваксини."

Имунизацията срещу Covid-19 ще се извършва в 335 ваксинационни пункта в страната.

Днес се очаква еднодозовата ваксина срещу Covid-19 на „Джонсън и Джонсън“ да получи одобрение за използване от Европейската агенция по лекарствата. Тя досега е одобрила препаратите на фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев