АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

78 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

 Паметникът на спасението в София
10.03.2021 / 10:21

В София годишнината ще бъде отбелязана с церемония пред Паметника на спасението. За БНР доцент Александър Оскар - председател на организация на евреите в България „Шалом“, заяви:

„Това не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е един ден за равносметка, ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живее. Аз се гордея с това, което направи българският народ и записа със златни букви името на България в човешката история“.

Церемония ще се състои днес и пред Паметника на благодарността в Пловдив.

Пред БНР председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев каза:

„На тази дата са били привикани първите хора, които е би трябвало да бъдат натоварени на вагони и да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Това не се случва и това е наистина едно чудо, защото в средата на една най-жестока за човечеството война един народ, една църква и една интелигенция се изправят и успяват да спасят сочените за врагове хора“.

Представители на еврейската общност ще посетят и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев