АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА "СПУТНИК V" ИСКАТ ИЗВИНЕНИЕ ОТ EВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА

Руската ваксина "Спутник V"
09.03.2021 / 10:38

В неделя председателката на борда на директорите на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Криста Виртумер-Хохе сравни възможността за спешно одобрение на "Спутник V" с "руска рулетка".

Създателите на руската ваксина "Спутник V" поискаха извинение от председателя на Европейската агенция по лекарствата, след като Криста Виртумер-Хох сравни възможността за спешно одобрение на ваксината с "руска рулетка", съобщава ТАСС.

„Искаме публично извинение от Криста Виртумер-Хохе от EАЛ за нейните негативни коментари за държавите от ЕС, които одобряват "Спутник V". Коментарите ѝ повдигат сериозни въпроси за възможна политическа намеса в процеса на експертизата. Подобни коментари са неподходящи и подкопават доверието в агенцията и в самия процес на проверка“, се казва в съобщението на създателите на "Спутник V", публикувано в Туитър.

Криста Виртумер-Хохе посъветва страните-членки на ЕС да не прибързват с ваксината срещу Covid-19 "Спутник V", позовавайки се на недостатъчното данни за ваксинираните. "Това си е малко като руска рулетка", каза председателката на борда на директорите на Европейската агенция по лекарствата, в интервю в неделя по австрийския телевизионен канал ORF.

"Спутник V" достигна ключов етап за евентуалното си разпространение в Европейския съюз (ЕС) миналата седмица, с началото на проучването на ваксината от базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата. След това съобщение руските власти заявиха, че са готови да предоставят ваксини на 50 млн. европейци от юни. „Ще можем да предлагаме "Спутник V" на пазара в бъдеще, но след като сме проучили необходимите данни, въз основа на европейските стандарти за контрол на качеството и ефективността", каза представителката на ЕАЛ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев