АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ 8 МАРТ СЕ СПИРАТ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

УМБАЛ "Пирогов"
05.03.2021 / 19:56

Все още не сме получили официалната заповед, но от понеделник, 8 март, се спират плановите операции в червените зони в страната – уточнено е в наш общ чат. Реално само Търговище не е червена зона, а София и София-област са в червено, при това много – при граница от 120 на 100 000, заболеваемостта е 300 на 100 000.

Това съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов. Според него това е предпазна мярка по-скоро за болниците, не за хората, според него. "Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от Covid-19 у нас", каза той пред БНР.

УМБАЛ "Пирогов" също спира плановия прием, плановите операции и свижданията от понеделник, 8 март, обявиха от лечебното заведение. Така се цели ограничаване разпространението на COVID-19 в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”. Ще бъдат спрени и свижданията.

Със заповед на проф. Асен Балтов, директор на най-големия спешен център в страната, ще бъде засилен контролът по входовете на болницата.

Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на Пирогов.

Готвят затягане на мерките в регионите, пламнали от COVID-19

Към днешна дата в Александровска болница на проф. Богов, седмично има около 2% ръст. Сега там има 103 пациента, а 10 от тях са в интензивно отделение. Заети са около 40% от леглата в болницата, по думите на Богов пред БНТ.

Нямаме дефицити от каквото и да било, но от ноември, 2020 година насам няма "внос" на лекари и медицински сестри – затова нека хората спазват мерките, каза още Богов.

"Заложи се на демокрацията" – така Богов коментира защо в България няма по-строги мерки. И обясни как у нас заболеваемостта и смъртността не били толкова високи, колкото в други държави в Европа, без да уточнява.

Богов не пожела да коментира политически мерките. Той каза само, че хората трябва да са отговорни като ходят на заведения, защото "после идва болницата".

Достатъчно финансирана е здравната система, смята още Богов. Той не се съгласи и, че доста късно се отвори електронна система за записване на час за ваксинация срещу коронавирус. Тези, които се записват за ваксинация, трябва да знаят, че заради недостига може да трябва да чакат, каза професорът и предупреди, че бъдещ проблем е графата за избор на ваксина.

Друг проблем – само 10 минути между 2 ваксинации е малко време. Отделно ги няма личните лекари, изброи Богов. И друг проблем - не можеш да се отпишеш от системата, ако си се ваксинирал в зелен коридор. Коронавирусът - като за първолаци

Интересно мнение изрази Богов и за зелените коридори за ваксинация. Това за коридорите било да не се похабяват ваксини, а не масова ваксинация. "Много хубаво ще е всичко да приключи до Нова година, но няма да стане", каза за финал професорът. Според него, с пандемията единственият голям нерешен проблем на здравеопазването ни са кадрите. Той видя проблем заради пандемията при някои специалности, например кардиология.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев