АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРТИЯТА НА ОРБАН НАПУСНА ЕНП

Виктор Орбан
04.03.2021 / 21:00

11-те евродепутати от унгарската партия Фидес на премиера Виктор Орбан напуснаха групата на Европейската народна партия. Малко преди това групата на ЕНП прие с огромно мнозинство нови процедурни правила, които позволяваха делегацията на Фидес да бъде изключена от групата. Досега можеше само отделни депутати да бъдат отстранявани, но поправката позволява същата мярка да се прилага и срещу цели партии.

148 депутати подкрепиха новите правила, 28 бяха против, а 4-ма се въздържаха при гласуването. В писмо до председателя на ЕНП Манфред Вебер унгарският премиер изтъкна, че "промененият регламент е явно враждебен към Фидес и неговите избиратели. Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо".

Групата на ЕНП продължава да бъде най-голямата и след напускането на Фидес.

Нямам идея как са гласували колегите от ГЕРБ, заяви евродепутатът Радан Кънев. “Знам, че Александър Йорданов се изказа в защита на Орбан и против промяната на правилата, но не знам как е гласувал”, обясни Кънев в социалните мрежи.

Разпределение на местата в ЕП след напускането на Фидес:

ЕНП (171)

ПАСД (154)

Обнови Европа (108)

Зелените – ЕСА (74)

Идентичност и демокрация (73)

Европейски консерватори и реформисти (66)

Европейска обединена левица/Северна зелена левица (40)

Независими (63)

Спорът между ръководството на ЕНП и ФИДЕС тлееше от години и се ожесточи след обиди по адрес на представителя на ЕНП и бивш председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, припомня ДПА.

Политиката на унгарския премиер, включително рестриктивните закони за получаването на убежище и законодателството за дейността на неправителствените организации, все повече изостряше отношенията между консервативното му правителство и другите политически формации от ЕНП, както и тези с Еврокомисията. Самият Орбан обвинява групана на ЕНП, че се е отдалечила прекалено много от консервативните си ценности.

През 2019 г. членството на ФИДЕС в ЕНП беше замразено, а вчера 11-те европейски депутати на унгарската партия окончателно напуснаха групата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев