АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИМУМ 2,5 МЛН. БЪЛГАРИ ВЕЧЕ СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19

Д-р Трифон Вълков
04.03.2021 / 09:39

„Преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от обявените. Реалният брой на хората, прекарали заболяването, е минимум 2,5 милиона”. Това заяви пред Нова телевизия д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София. Една от причините за повечето положителни проби, е че се правят повече тестове. Винаги сме правили около 10-12 000 изследвания, а сега има дни, в които се правят 16 000. Друга причина е, че вече се добавят и антигенните тестове", коментира д-р Вълков. Според него теоретично е възможно в началото на април да стигнем отново 5000 заразени на ден.

Минимум 2,5 млн. българи вече са преболедували Covid-19

„Продължавам обаче да мисля, че надали ще стигнем до подобен ръст на заразените, какъвто имаше през ноември. Голяма част от хората вече са прекарали вируса. Има и доста ваксинирани”, поясни инфекционистът и допълни, че Инфекциозна болница разполага с около 90 легла за болните от коронавирус.

До края на февруари само 1/3 от капацитета в лечебното заведение е бил запълнен. Лекарят коментира и темата с ваксините.

„В света има достатъчно поръчани ваксини – около 11, 3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са произведени. Проблемът е тяхното неправилно разпределение. В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше създадена организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е ваксинирано”, смята д-р Вълков.

На въпрос дали една доза е достатъчна той отговори следното: „По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо. И трите ваксини изработват сравнително добър имунитет след първата игла".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев