АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЯ ГОНЕВА, КНСБ: НИЩО НЕ ЗВУЧИ ФАНТАСТИЧНО В МЕМОРАНДУМА

Ася Гонева, КНСБ
01.03.2021 / 17:12

„По отношение на целия кръг от проблематика, свързан със социалната защита, сме се опитали да представим сериозен ресурс. Нищо не звучи фантастично“. Това каза в предаването „12+3“ националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на НОИ Ася Гонева по повод предложения от синдиката Меморандум за социално-икономическото развитие на България през следващите четири години. Синдикатът настоява през 2025 година минималната работна заплата да достигне 1230 лева, а средната - 2460 лева.

В меморандума е заложено също искане за повишаване на обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст от сегашните 380 на 730 лева на месец, на средната пенсия от 490 на 865 лева и на минималното обезщетение за безработица - от 12 на 35 лева на ден.

„Смятаме, че минималната пенсия трябва да нараства ежегодно с повече от 5%, за да може да се окаже, че таванът се определя от доходите, върху които са плащани осигурителните вноски. Има и политически момент при решаването на това колко да бъде минималната пенсия, но тя не трябва да бъде разглеждана като подарък за хората, които я получат“.

Гонева подчерта, че обезщетенията за безработица трябва да растат:

„Средното обезщетение искаме да нарасне до 70 лева на ден. Възможностите, които се създават на макрониво, ако политиците се заемат сериозно с този въпрос, това може да бъде реализирано. Никого не подвеждаме с направените разчети и с числата, които предлагаме“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев