АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ЦЗИНПИН: КИТАЙ СЪТВОРИ ЧУДО - ПЪЛНА ПОБЕДА НАД БЕДНОСТТА

Президентът на КНР Си Цзинпин
26.02.2021 / 00:15

Президентът на Китай Си Цзинпин обяви, че страната му е сътворила истинско чудо - елиминирала е крайната бедност сред огромното си по численост население. "Днес Китай най-тържествено обявява пълна победа над бедността. Посрещаме 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия с победа, извоювана с целенасочени усилия от цялата партия и от целия китайски народ, от всички етнически групи", заяви по време на официална церемония в Пекин, на която беше аплодиран от множество китайци.

Цзинпин обяви, че никоя друга държава не е успявала да спаси стотици милиони хора от бедност за толкова кратко време.

"Успехът на Китай се дължи на социалистическата система и на партията. Освен това китайският президент предложи да сподели опита в това отношение с останалите развиващи се икономики. На база сегашните критерии всички 98.99 млн. души, попадащи в категория бедно провинциално население, са изведени от бедност, а 832 засегнати от бедността административни единици, както и 128 000 села са премахнати от списъка на бедността", изтъкна още председателят на Китайската народна република и генерален секретар на Китайската комунистическа партия.

Официозът "Женмин жибао" описа "историческата крачка" с хвалебствена статия на повече от две страници, в която името на Си се споменава 139 пъти, отбеляза агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

По данни на Световната банка 800 милиона души в Китай са спасени от крайна бедност, откакто през 70-те години на миналия век компартията в Пекин реши да прилага пазарни реформи. Границата за крайна бедност там обаче е едва 2 долара и 30 цента дневен приход на човек.

dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев