АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ИВО ХРИСТОВ: НАВАЛНИ Е КРИМИНАЛЕН ПРЕСТЪПНИК И ПОЛИТИЧЕСКИ COVID

Проф. Иво Христов
25.02.2021 / 14:34

Навални е криминален престъпник. Това, за което го осъдиха, беше, че е измамил заедно с брат си, една френска компания, каза Христов пред bTV. Путин, при всичките му кусури - каквито и да са те от западна гледна точка, е мек, либерален автократичен лидер. Знаейки традициите на тази страна, които са много по-сурови и имперски, евентуално раздухване на вътрешна социална и всякаква друга политическа криза в Русия, ще роди по-скоро диктатор, твърди Иво Христов. И този диктатор ще бъде масово подкрепен. Защото хората там искат социална справедливост. Те не искат връщане към 90-те години, дивата приватизация, каза депутатът от "БСП за България".

Проф. Иво Христов: Навални е криминален престъпник и политически COVID

Европейският съюз проспа ситуацията в Италия, проспа коронакризата, заяви проф. Иво Христов в ефира на БТВ. Ковид кризата показа, че моделът на т.нар. комерсиална медицина катастрофира тотално. От съвкупната смъртност на света, повече от 20% се падат на САЩ, посочи той.

Ковид истерията, независимо откъде е как започна, изигра много полезна роля на различни силови центрове по света, каза още той. Регионите станаха затворени крепости - това се случи с Китай, Русия, САЩ, посочи той.

Пандемията от COVID-19 наложи вземането на решения, които нямаше да възприемем в следващите поне 15-20 години. Говоря за изкуствения интелект, роботизацията, социалната и физическата дистанция, базовия доход, грижата за ближния, премахването на държавните суверенитети, отбеляза проф. Христов.

Професорът коментира и "войната на ваксините". В Китай под покрова на ковид кризата Си Дзинпин взе връх над т.нар. комсомолци.

Русия най-добре работи в режим на обсадена крепост. Страната показва смайващи рекорди в селското стопанство. Стабилизира се и самият режим. Но това, за съжаление, не се случи в Европа. Всеки си дръпна чергата към него. Шенген изчезна. Единственият положителен момент според него е, че съюзът е успял да спре притока на мигранти и да намали разходите за тях.

ЕС реши редица въпроси под маската на ковид кризата. Заради пандемията Европа осъзна, че вече не е в състояние да поддържа онзи модел на щедри социални плащания или да се превърне в крайна дестинация за притока от мигранти от Африка и Азия. Че Европа не може да бъде обетована земя за всички бедни по света. Както забелязвате, системата от мерки в момента се преглъща без никакъв проблем. Обществата приемат мерки като тоталното следене и наблюдаване, тоталния контрол, който бива опакован в приказки за загриженост, смята проф. Христов.

В момента на кризи се задействат базови инстинкти, като да убиеш, за да не бъдеш убит, каза още той.

Хедонистичният капитализъм създаде човек, който не може да поеме никакъв риск и стрес, посочи проф. Христов.

"Самата хедонистична култура на капитализма създаде един среден човек, който не е в състояние да приеме елементарен стрес, какъвто са преживявали нашите баби и дядовци през войните. Заведенията не били отворени и за мнозина това се превърна в изключителен драматизъм. При нас, българите, обаче има нещо, което липсва в западните общества, и това се нарича здрав скептизицъм", сподели социологът.

По думите на проф. Иво Христов някои лекари вече започнаха да признават, че не знаят как се лекува вирусът, нито какви са му скритите ефекти и посочи, че това е нещо, което "отдавна е подозирал, че ще стане".

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев