АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОФЕЛИЯ КЪНЕВА ОПИСА В КНИГА УЧАСТИЕТО НА ДЕЦАТА В ПРОЦЕСА НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ

 Офелия Кънева
22.02.2021 / 09:32

Създателят на първия ученически парламент в България - Офелия Кънева, написа книгата „Децата в процеса на вземане на решения“. Като доктор по управление на образованието и социолог, дълги години защитаваща правата на децата, научният ѝ труд бе дълго чакан. Съвсем без изненада, той придоби голям отзвук в сферата на образованието и дори постави под въпрос някои от политиките на международни организации като ООН, Европейския съюз, Съвет на Европа и АСЕМ.

"Точката на контакт с младия човек е много трудна, това е много голямо предизвикателство за възрастния човек. Аз не смея да категоризирам дали сме високомерни или снизходителни. Истината е, че за всеки един от нас това е едно голямо предизвикателство", каза в предаването "Закуска на тревата" Офелия Кънева, бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето.

По думите ѝ "в България се е натрупала практика за участие на децата в законотворческа инициатива":

"Българските деца предизвикват прецеденти и в Евроазиатския съюз, и в ООН, и в Международната организация по труда, и в СЗО благодарение на много добре защитените си собствени мнения, позиции по начин, по който никой възрастен не може да пропусне".

Според нея "тайната е в комплексен подход":

"Да се разработят серия от подпомагащи държавите мерки, с които държавите на държавно ниво, управляващите да добият по-сериозна смелост и увереност, че няма да бъдат укорени в слабост, напротив - това е проява на сила. Трябва да бъдат задействани инструменти, които да активизират младите хора, защото аз не съм видяла млад човек, който да не успява да не аргументира позицията си, когато има такава", подчерта Офелия Кънева.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев