АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ В СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ САМО С УЧАСТИЕТО НА ГВАРДЕЙЦИ

Паметникът на Васил Левски в София
19.02.2021 / 10:14

С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя и венци пред паметника на Васил Левски в София ще бъдат отбелязани 148 години от гибелта на Апостола. Тази година заради пандемията церемонията ще е различна - само с участието на гвардейци и без речи на политици, като целта е да няма струпване на много хора на едно място.

Блянът на чистата и свята република никога не умира, написа президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук. „Преди година пред паметника на Апостола казах, че не сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи“, пише още държавният глава.

С същите вечни думи на Дякона - „Дела трябват, а не думи“ премиерът Бойко Борисовн отправи посланието си по повод годишнината, придружавайки поста си със снимка на паметника на Васил Левски в София.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на Левски в столицата. По думите ѝ заветът му за свобода остава неизпълнен:

„Свободата я имаме, но остава въпросът за вътрешната свобода – доколко сме силни, доколко наистина народното дело е преди всичко, така както той ни завеща, доколко наистина сме допуснали достойни българи да ни управляват, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да желаем в тази посока и още много да работим. И сега всеки от нас трябва да направи тази равносметка“.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

В 17 ч. в храма "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" ще бият по повод възпоменанието. В 17,45 пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония. Ще бъде запален жертвен огън и гвардейци ще поднесат цветя пред паметника от името на институциите без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки ще бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари.

Българското национално радио ще предава пряко възпоменателната церемония. Началото е 15 минути преди 18 часа.

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика.

В Плевен ръководството на общината ще почете паметта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник в центъра на града в 12 часа. Традиционният ритуал по повод гибелта на Апостола на Свободата няма да се проведе поради въведените противоепидемични мерки

С различни прояви във всяко училище се отбелязва историческото дело на Апостола. Граждани, организации и институции ще сведат глава пред паметника на Апостола през целия ден. Какво се пази в Регионалния исторически музей, свързано с пребиваването на Левски в Плевен и организирания комите в града, разказва Нели Станева, ръководител на отдел:

„Апостола често е посещавал Плевен, потвърждение за което намираме в личния му бележник, в негови писма. Фактите показват, че тук сред плевенските дейци неговият престой и укриване са добре организирани и Левски се чувства в безопасност“.

Гордост за музейните специалисти са два оригинални предмета – уставът на БРЦК, отпечатан в Женева през 1870 г. и печатът на привременното правителство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев