АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С РЕДИЦА КУЛТУРНИ ПРОЯВИ В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Зам.-кметът Пепа Чиликова
18.02.2021 / 17:26

Заседание на Инициативния комитет за тържествено отбелязване на 200-годишнината от рождението на един от най-видните български революционери Георги Стойков Раковски, се проведе вчера във Военната академия, носеща неговото име. В него се включиха представители на местната власт - членове на Инициативния комитет сред, които освен Сливен са още София, Велико Търново, Пловдив, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски. Участие взеха и представители на културно-исторически институти в страната. Водещ бе началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов, който е и председател на Инициативния комитет.

В хода на дискусията бяха обсъдени и приети обобщеният национален план и графикът с мероприятията и дейностите по повод честванията в различните общини.

По отношение на планираните прояви в Сливен, зам.-кметът Пепа Чиликова отбеляза, че графикът за провеждането им е изготвен и е съобразен, съгласно спецификата на епидемичната обстановка.

„Сред планираните ни мероприятия са няколко изложби, една от които съвместно с Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, ученически конкурс, както и прожекции на открито на филми за Раковски, Хаджи Димитър, Панайот Хитов и др. български дейци, които са предвидени за летните месеци. Акцент в програмата ни ще бъде кръглата маса на тема: „Георги Раковски – дипломатът на Балканите“, която планираме да осъществим съвместно с Регионална библиотека „Сава Доброплодни. Предвидена е и документална изложба „Аз съм бил всякога българин...“, съвместно с РБ „Сава Доброплодни“, Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“-София и РБ „Петко Р. Славейков“-Велико Търново“, заяви още зам.-кметът Чиликова.

Инициативата за създаването на комитета за тържествено отбелязване на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски бе подета от Военната академия преди няколко месеца. Сред неговите учредители е и кметът на община Сливен Стефан Радев.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев