АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ПАК ИНСПЕКТИРА ГАЗОВАТА ВРЪЗКА С ГЪРЦИЯ.

Бойко Борисов бе с министри на инспекция на изграждането на газовата връзка с Гърция / МС
18.02.2021 / 14:06

Този ни е най-важният проект, изтъква министър-председателят.

Заедно с него са председателят на парламента Цвета Караянчева, министър Теменужка Петкова

Борисов поясни, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява.

България е прекрасна държава, каза Борисов и поясни че тръбопроводът минава през планини и реки и инфраструктура. Поясни, че се забавило, защото в съседна Гърция била затворена.

„Мислят, че е плаж, а то минаваме само през планини, под язовир „Студен кладенец“, под река Марица, под инфраструктурата, за да не затваряме пътищата, защото това са нашите пътища. Вече имаме много точен график, защото трябваше април месец да е готов. Пандемията и най-вече нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Там няма излизане от вкъщи, камо ли за строителство. Ние строихме през това време, но сега искам максимално да увеличим интензитета", посочи министър-председателят.

И продължи: "Ще питам и ЕК, ЕИБ да ускорим плащанията. Искам всичко да е ясно и прозрачно, защо го правим. Тази година трябва да стане газопроводът!"

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта. От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Времето ще е хубаво, така сме го поръчали. Така че и магистралите и тръбопроводите да вървят с пълна сила, каза премиерът.

Пандемията е нещо, което не може да се предвиди, каза той. Поясни, че в Гърция също се ваксинира усилено и се надява повече да няма пречки. Осигурили са всички условия за работниците.

Над 100 км има заварени тръби, докладва пък енергийният министър Теменужка Петкова. А отделно са положени над 120 тръби на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

По думите на премиера Борисов този проект бил важен, защото газ по него щял да тече чак до Полша, защото така се осигурявала 100 % диверсификация, тъй като щял да идва и газ от терминала в Александруполис.

Борисов се обърна към изпълнителите като поясни, че имат съдействие от енергийното ведомство и ще получат в близките дни 55 млн.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев