АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНИТЕ ТРЯБВА ДА ПОСОЧАТ ТЕРЕНИ С GPS-КООРДИНАТИ ЗА ЗАГРОБВАНЕ НА ЗАРАЗЕНИ ПТИЦИ

Областна администрация Сливен
17.02.2021 / 21:22

Областният управител Чавдар Божурски изпрати писма до кметовете на общините във връзка с необходимостта да бъдат определени терени за загробване на умрели и евтаназирани птици при евентуално възникване на огнище на инфлуенца.

Такива терени бяха определени през 2019 година, когато се създаде епизоотична ситуация заради разпространението на заболяването „африканска чума по свинете“. Списъкът с вече определените 21-терена в областта трябва да бъде актуализиран в най-спешен порядък, като бъдат посочени техните GPS-координати и бъде извършена съгласувателна процедура с РИОСВ и „Басейнова дирекция“.

В началото на декември м.г. със заповед на областния управител Чавдар Божурски бе въведена повишена епизоотична готовност в Сливенска област във връзка с инфлуенцата по птиците. Бяха предприети задължителни за изпълнение мерки, сред които отглеждането на птици да става само в закрити помещения, в обектите да се спазват мерките за биосигурност, както и при транспортирането на птиците извън тях. Вниманието на контролните органи бе особено засилено в населените места, близки до трите по-големи птицеферми в областта.

За заболяването няма ваксина. Единственият начин за ликвидиране на огнищата е да бъде извършена евтаназия на болните птици. Птичият грип може да причини сериозни икономически щети.

До момента няма открито огнище на територията на Сливенска област.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев