АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТИ И БИЗНЕС ИСКАТ СРЕЩА С ПРЕМИЕРА ЗАРАДИ ДЪРЖАВНАТА ПОДКРЕПА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА

Пари
16.02.2021 / 22:03

Представители на синдикатите и бизнеса настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов заради подкрепата от държавата по време на пандемията. Те настояват за законово регламентиране на нов компенсаторен механизъм, който да замени сега съществуващите различни мерки като "60 на 40", "80 на 20" и „Запази ме“. Този механизъм вече беше обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ръководствата на КНСБ, КТ „Подкрепа“, КРИБ и АИКБ искат законова регламентация в Кодекса на труда на нов механизъм за компенсиране на предприятията и техните работници при реализиран спад на нетните приходи от продажби 20% и повече в сравнение със същия месец на предходната година в поради пазарен шок или друг непредвидим икономически стрес. От КНСБ информираха, че предложението е в подобни случаи предприятието да има право на финансова подкрепа до 25 на сто от нетните приходи от продажби за съответния месец на предходната година. Ако по същите икономически причини едностранно работодателят въведе непълно работно време, то работниците да имат право на подкрепа в размер на 75 на сто от брутното трудово възнаграждение за месеца преди въвеждане на непълно работно време.

Бизнесът и синдикатите се обръщат и към парламентарните групи да аргументират предимствата на новия механизъм за компенсиране и да го гласуват рамките на мандата на 44-ото народно събрание

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев