АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВ ВАРИАНТ НА COVID-19 Е ЗАСЕЧЕН НА ОСТРОВА

COVID-19
16.02.2021 / 19:25

Изследователи от университета в Единбург съобщиха, че в Обединеното кралство е засечен нов вариант на Covid-19, който поражда сериозна загриженост.

Вестник „Гардиън“ разпространи тази сутрин новината, че в Обединеното кралство са регистрирани 32 случая на заразявания със щама, известен под кодовото название В1525, за който има сведения и в други десет държави, сред които Дания, Съединените щати и Австралия.

Екипът учени от университета в Единбург уточняват, че този щам е подобен на варианта на вируса от графство Кент, но съдържа редица мутации, които пораждат загриженост, заради типа протеин, открит от външната страна на вируса, който играе важна роля за успешното проникване на вируса в клетките.

Една от тези мутации, известна като Е484Е, е налична във варианти, появили се в Южна Африка и Бразилия и се смята, че помага на вируса да избегне неутрализиращите антитела.

Доктор Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в университета в Рединг коментира, че макар и още да има много неизвестни около новите мутации, за Е484Е се смята, че придава известна резистентност на вируса към някои ваксини.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев