АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОЛАНДСКИ СЪД РАЗПОРЕДИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ОТМЕНИ КОМЕНДАНТСКИЯ ЧАС

Бунтове в Холандия
16.02.2021 / 14:50

Холандски съд във вторник разпореди правителството да отмени националния комендантски час, наложен заради коронавируса, който предизвика най-тежките бунтове в Холандия от десетилетия, съобщи АФП.

Съдия от окръжния съд в Хага подкрепи дело, заведено от Групата за истина за вируса, казвайки, че правителството неправилно е използвало правомощия за спешни случаи.

Комендантският час от 21:00 до 04:30 ч., който започна на 23 януари, беше първият, наложен в Холандия след нацистката окупация през Втората световна война.

“Полицейският час трябва да бъде отменен незабавно”, се казва в изявление на Хагския окръжен съд.

„Комендантският час е мащабно нарушение на правото на свобода на движение и неприкосновеност на личния живот.“

Правителството може да оспори решението, но обжалването няма да отложи заповедта на съдията, заяви говорител на съда, цитиран от агенция ANP.

Нямаше незабавен отговор от правителството – което в момента работи в условията на предизборна кампания преди вота на на 17 март, след като подаде оставка заради скандал с детски надбавки.

Холандското правителство миналата седмица удължи комендантския час поне до 2 март.

Но съдът заяви, че “въвеждането на комендантския час не се позовава на специалната спешност, необходима”, за да се използват законите за извънредни ситуации, които то използва за въвеждане на ограниченията, без да минава през долната и горната камара на парламента.

Комендантски час е бил използван при внезапни извънредни ситуации, като пробив на дига, каза съдията.

Съдията каза още, че фактът, че комендантският час е обсъден преди налагането му, означава, че правителството има достатъчно основания, за да премине през правилния процес.

„Следователно използването на този закон за налагане на вечерен час не е легитимно“, каза съдът.

Източник: БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев