АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК СТАРТИРА ПРОГРАМА ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА МУТАЦИИТЕ НА КОРОНАВИРУСА

Урсула фон дер Лайен
16.02.2021 / 10:12

Европейската комисия ще стартира утре програма за изучаване на мутациите на новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на нейната председателка Урсула фон дер Лайен. Тя съобщи новината в интервю за в. "Ле-з-еко", предаде БТА.

Наречена "ХЕРА инкубатор" (HERA (Health Emergency Response Authority) incubator), програмата "ще обедини лабораториите, санитарните власти, учените и Европейската комисия", обяснява Фон дер Лайен пред френския икономически ежедневник. Тя отбелязва, че за програмата ще бъдат отпуснати "сериозни средства", но не споменава точни суми.

"Тези мутации много ни безпокоят", признава председателката на ЕК. "Паралелно с усилията за (набавяне на необходимите дози от) сегашните ваксини", тя подчертава необходимостта от "подпомагане на (компаниите) да развият капацитет за производство (на ваксини) от второ поколение".

Брюксел вече изрази намерение да създаде нова европейска агенция за отговор при извънредни здравни ситуации (HERA), за нуждите на борбата срещу бъдещи пандемии и за по-добра координация между страните членки на ЕС, отбелязва АФП.

В неделя европейският комисар за здравеопазването Стела Кириакидис обеща Европейската агенция по лекарствата да одобрява по ускорена процедура ваксините срещу варианти на коронавируса.

В интервюто Урсула фон дер Лайен призовава за "по-систематични партньорства между лабораториите, с контролиран обмен на лицензи".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев