АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЗО: НОВИТЕ ЩАМОВЕ НА КОРОНАВИРУСА НЯМА ДА ПРЕДИЗВИКАТ НОВА ПАНДЕМИЯ

СЗО
11.02.2021 / 10:37

Разпространението на мутиращите варианти на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия, заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация /СЗО/ Ханс Клюге в интервю пред испанския вестник "Паис".

"Новите варианти жестоко ни напомнят, че вирусът все още ни поразява. Но това не е нов вирус, това е нормалната еволюция на всеки патоген, който се опитва да се адаптира към своя приемник, човека. Това не е началото на нова пандемия, но разбира се, трябва да бъдем много бдитетелни!", подчерта Клюге.

Според него бдителността е важна, тъй като новите щамове могат да предизвикат повторни заразявания и по-бързото разпространение на инфекцията. А това ще усложни работата на здравните системи в някои страни и възможността им да се справят с пандемията. Освен това новите варианти могат да повлияят на ефикасността на ваксините.

"Трябва да бъдем внимателни, тъй като ако станем свидетели на по-бързото разпространение на коронавируса и нарасне придвижването на ваксинираните хора, може да се стигне до увеличаване на смъртността", заяви представителят на СЗО. В заключение той каза, че 2021 година ще стане поредната с Ковид-19 , но заболяването ще бъде по-управляемо и по-предсказуемо.

От началото на пандемията от коронавируса в света се заразиха около 106,9 милиона души, а над 2,3 милиона починаха.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев