АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АТАНАС ЧОБАНОВ: В ДОСИЕТАТА "OPENLUX" Е ИМЕТО НА СИНА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪДИЯ КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

 Атанас Чобанов
10.02.2021 / 14:59

"Първото име, което ние публикувахме, е на сина на конституционния съдия Константин Пенчев, бивш омбудсман и бивш председател на ВАС. Той има фирма в Люксембург с активи за 600 хил. евро, които се появяват 2014-а година, след това се появяват и 400 хил. евро като недвижима собственост на фирмата, без да се уточнява къде". Това съобщи пред БНР Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт BIRD.bg и част от екипа на "Биволъ", един от медийните партньори в проекта "OpenLux", работили по разследването на архива повече от 1 година. Разкрити са повече от 55 хиляди офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трил. евро.

"Биволъ" проучи над 500 млн. евро активи на български собственици - в над 250 фирми.

При проучване на баща и син Пенчеви, от разследващия сайт "Биволъ" са установили, че през 2014-а година се придобили апартаменти в София на "Витошка" и на "Раковска" за 300 хил. евро:

"Тези пари през 2014-а година си имат някакво обяснение, предполагам".

Чобанов уточни, че са изпратени писмени въпроси на Любомир Пенчев и все още очакват отговори, въпреки че е бил обещал да отговори до вчера вечерта. Журналистът разказа, че при разговор с него, Пенчев е изказал учудване, че името му фигурира в такъв регистър:

"Допускам, че той наистина не знае, че разполагаме с тези данни. Или не е очаквал името му да излезе. Това важи и за много други хора, за които ще пишем в следващите дни".

Атанас Чобанов посочи, че са задали въпрос на НАП дали от Люксембург са идвали данни за българи, които притежават там компании и какви активи имат, както и дали НАП е искала такива данни:

"Отговориха ни подробно как става това. ... Имало 3 спонтанни информации през последните 2 години, но не се казва за какво. НАП е искала от Люксембург информация 6 пъти, но не казаха какъв е резултатът".

Известен руски олигарх е получил със семейството си българско гражданство, съобщи още Чобанов и добави, че за това "Биволъ" ще пише в следващите дни.

"Децата му се появяват с българското си гражданство с компания с активи за 40 млн. евро в Люксембург", уточни той.

Според него това показва, че българското гражданство, което се продава срещу инвестиции, служи и за други цели.

"Има и случай на друг богат руснак, който придобива търговски център в България за десетки милиони евро. Досега не се знаеше, че е негова собственост", разказа още журналистът и посочи и други разкрития:

"Как може замърсяващият ТЕЦ "Бобовдол" да е собственост на някакъв 83-годишен британец, сламен човек, той дали знае, че е собственик на централата. Но това е декларирано. Т.е. имаме фалшива декларация и това трябва да се проучи от прокуратурата".

Чобанов изказа песимизъм по отношение на очакването нещо "да се случи" след тези разкрития и да има наказани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев