АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ РАЗГЛЕЖДАТ ПРОМЕНИ В КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

Народно събрание
10.02.2021 / 10:23

Социалната комисия в парламента ще разгледа законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират така наречената фаза на изплащане на пенсиите от частните фондове. Обсъждането ще включва постъпилите предложения между първо и второ четене, внесени от депутати от ГЕРБ, БСП и „Обединените патриоти“.

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха внесени от Министерския съвет след продължила близо 3 години дейност на работна група по темата с участието на всички заинтересовани страни. Промените бяха приети на първо четене в пленарната зала в средата на януари, а след двукратно удължаване на срока - до 5 февруари, можеха да се правят допълнителни предложения и допълнения.

От БСП внесоха предложение хората да могат да прехвърлят средствата си от универсален пенсионен фонд във Фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване преди момента на пенсионирането си.

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост да се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот, публикувани от НСИ, е едно от предложенията, направени от ГЕРБ.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Александър Сиди внесе предложение да се премахне възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава една година като основна пенсия. През септември 17 000 жени трябва да започнат да получават допълнителните си суми от универсалните пенсионни фондове. В тях задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев