АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р ГЕОРГИ МИНДОВ: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЧАКАМЕ РЕДИЦА УКАЗАНИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ

Лекар
09.02.2021 / 15:40

„Има райони в страната с много висок интерес към ваксинацията, но има и такива със слаб. В София интересът е умерено висок. В моята практика около 7% от хората са се записали за ваксиниране. Ще имаме повече желаещи, когато отпадне психологическата бариера при масовото ваксиниране“. Това каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той поясни, че фазите на ваксиниране са размити и се влияят от наличностите на ваксините. По думите му джипитата чакат редица указания за ваксините.

„Искаме по-подробни, ясни и необтекаеми указания от гледна точка на относителни противопоказания на ваксините на „АстраЗенека“, на относителни противопоказания, на временно отлагане на ваксинирането. Няма указания за хора с различни заболявания, защото нямат проучвания. Единствено имат за тежки фибрилни състояния, но и там няма много яснота“.

Лекарят подчерта, че е необходима и логистична организация за пациентите в по-отдалечените региони. В предаването „12+3“ д-р Миндов допълни:

„Ако в миналото пациентът е имал алергични реакции по различни причини, той трябва да го съобщи преди ваксиниране. Редно е такива пациенти да не се ваксинират в амбулаториите при нас, а в центрове, където може да им се осигури помощ при анафилактични реакции“.

Д-р Миндов поясни, че се забелязва рязък ръст на новозаразените с коронавируса и изрази притеснение, че „кривата спада бавно, но бързо се катери“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев