АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСИЧКИ ДОСТАВЕНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ ВАКСИНАТА НА "AСТРАЗЕНЕКА" ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПЪРВА ДОЗА

Ваксината на "АстраЗенека"
08.02.2021 / 22:18

Забавената заради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да стане в средата на седмицата. Всички доставени количества от ваксината срещу Covid-19 на "AстраЗенека" (AstraZeneca) и на Оксфордския университет ще се използват за поставяне на първа доза, реши Съветът на Националния ваксинационен щаб.

Така ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването.

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината 10 седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта.

Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 ще се извършва паралелно.

На членовете на Централната и на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана за ваксинация. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочиха от Щаба.

Тази трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ"Козлодуй", ВиК-дружествата, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и други.

Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания, поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев