АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: СПЕЦСЛУЖБИТЕ НА ФРГ СА ПОМАГАЛИ НА НАВАЛНИ ПРИ СНИМАНЕТО НА ФИЛМА ЗА "ДВОРЕЦА" НА ПУТИН

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров
08.02.2021 / 22:01

Спецслужбите на Германия най-вероятно са помагали на Алексей Навални при снимките на филма за "двореца в Геленджик" и руското външно министерство е поискало обяснения от Берлин. Това заявява дипломат №1 на Русия Сергей Лавров в коментар, разпространен от руското МВнР.

"В този филм Навални посещава сградата на бившата резидентура на съветското разузнаване в Дрезден и заедно с някакви немски "колеги" демонстрира на зрителите материали от папка, която обявява за "личното досие на Путин". Ясно е, че да попадне в тази сграда и още повече да получи достъп до някакви архиви е невъзможно без съдействието на официалните власти на ФРГ - най-вероятно на техните спецслужби", обясни Лавров.

"Конкретният въпрос, на който искаме да получим отговор е - щом в Германия са така загрижени за правото на Навални да се разпорежда със своите лични данни, по какъв начин досие от немските архиви, касаещо, както твърдят авторите на филма, Путин, може да бъде дадено за публично показване без неговото съгласие? Ние се обърнахме за разяснение към МВнР на Германия, откъдето след няколко дни ни отговориха, че достъпът на Навални е бил съгласуван от съответните ведомства, а в предадените му материали не е имало "нищо секретно". Коментарите са излишни", добавя министърът.

Лавров отбеляза, че това говори достатъчно за скритите мотиви зад цялата история с въпросния филм, както и ролята, която Западът е изиграл в неговото разпространение в международното медийно престранство.

По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "пълна глупост" публикацията на щаба на Навални за т.нар. "дворец на Путин" в Геленджик. Той смята, че основната цел на подобни материали е да се измъкнат пари от гражданите чрез мошеничество.

Превод и редакция: "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев