АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

300 МЛН. ЛЕВА СА ФИНАНСОВИТЕ КОРЕКЦИИ КЪМ ОБЩИНИТЕ ПО ЕВРОПРОЕКТИ

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България
08.02.2021 / 14:43

„И в момента в Закона за местните данъци и такси и в 70 на сто от общините се предлага възможност за изчисляване на такса битови отпадъци на база количество и бизнесът добре знае това. Те могат да заявяват това както на контейнер, така и на данъчна оценка на имота“. Коментарът направи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Пред бюджетната комисия миналата седмица общините поискаха отсрочка за въвеждането на новия механизъм, по който такса смет да бъде изчислявана - да се въведе механизъм, чиято цел е да разпредели по-правилно тежестта на плащането - замърсителят и този, който изхвърля неразделно и най-много отпадъци, той да плаща равностойна за това такса смет.

„В момента общините активно работят за преминаване към новите модели за изчисляване на такса битови отпадъци за гражданите, това изисква да имаме данните от националното преброяване и цялостно реорганизиране на системите за отпадъци. Подготвяме се за това“, допълни Георгиева в предаването „Хоризонт до обед“.

По повод финансовите корекции при осъществяването на общинските проекти с евросредства през изминалия програмен период, което създава проблеми в засегнатите общини, Георгиева поясни, че на общините са изплатени само 56% от дължимото.

„Този въпрос е изключително важен за общините – първо, защото касае публични средства, през последните три години финансовите корекции са практика, и трето, тези санкции действат изключително демотивиращо за общините“.

До края на 2020 (за 7 години) общините имат над 3000 договора за европейско финансиране по проекти на стойност почти 7 милиарда лева – това се предполага, че е безвъзмездна финансова помощ. С тези средства общините инвестират в инфраструктура. От тези 7 милиарда собственият принос на общините възлиза на почти 900 милиона лева, или 13 на сто от общата сума. И отделно от това идват финансовите корекции – които са 300 милиона лева към момента, има и административни разходи за общините, защото те водят дела срещу тези корекции. НСОРБ направи проучване за най-масовите примери за налагане на финансови корекции тези най-чести корекции са за нарушения по прилагане на Закона за обществените поръчки“, заяви още Георгиева и даде за пример Добрич.

Административният съд в Добрич отмени финансова корекция, наложена на община Добрич във връзка с осъществяването на обществена поръчка за реконструкция на Пречиствателна станция за отпадни води. Обектът беше част от интегрирания проект за подобряване на водния сектор в град Добрич. На общината беше наложена финансова корекция в размер на близо 2 милиона лева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев