АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАРТИРА ЕЖЕГОДНАТА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА И КИБЕРПРЕСТЪПНОСТТА, ОРГАНИЗИРИНА ОТ МКБТХ – СЛИВЕН

Информационна кампания за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността
08.02.2021 / 14:33

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира ежегодната Информационна кампания за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността, в контекста на използването на нови технологии от трафикантите с цел набиране и експлоатация на жертви.

Партньори в инициативата са Община Сливен, Фондация „Инициатива и съпричастност” – Сливен и Европейски информационен център „Европа Директно” – Сливен.

Според доклад на Европейската комисия от октомври 2020 г., относно напредъка в борбата с трафика на хора, се отчита, че трафикантите стават все по-опитни в използването на технологиите и интернет за разширяване на престъпната си дейност онлайн, както и за инвестиране и укриване на приходите си от такава дейност. В редица държави-членки интернет и свързаните с него социални медии са сред най-често използваните инструменти за набиране на жертви на трафик, като децата са изложени на особено голям риск. Информационните и комуникационни технологии се използват за набиране, организиране на транспорт и настаняване на жертви, рекламиране на услугите на жертви, комуникация между извършители и контрол на жертвите, както и за прехвърляне на приходите от престъпната дейност.

Именно поради тази причина в рамките на информационната кампания, с цел насърчаване на по-безопасното и по-отговорно използване на интернет, са предвидени обучителни сесии с ученици от прогимназиален етап на основното образование, както и разширяване обхвата на превантивните дейности чрез надграждане на партньорството между МКБТХ – Сливен и Европейски информационен център „Европа Директно” – Сливен и обхващане на ученици от гимназиален етап на средното образование в Община Твърдица. В партньорство с Фондация „Инициатива и съпричастност” – Сливен се планира и провеждането на целенасочени превантивни дейности с фокус една от най-рисковите групи – лица със специални потребности.

По време на кампанията основен акцент ще бъде поставен върху интернет и по-конкретно социалните мрежи като средство за въвличане в трафик на хора и експлоатация с цел насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи, тъкани и клетки, трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Едновременно с това в рамките на кампанията глобалната мрежа ще бъде използвана като инструмент за противодействие и превенция на трафика на хора.

С цел предоставяне на информация за възможно докладване на заплахи в интернет, ще бъдe популяризиран сайтa www.cybercrime.bg на отдел „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” – единствената специализирана структура сред правоприлагащите органи в Република България, работеща по противодействие на всички различни форми на сексуална експлоатация и други форми на насилие на деца в онлайн пространството.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев