АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АТАНАС СКАТОВ ЗАГИНА ПРИ ОПИТ ДА ПОКОРИ ВРЪХ К2

Атанас Скатов
05.02.2021 / 18:33

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Скатов изчезна в подножието на К2. Той е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува вторият по-височина връх в света. Това съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

"Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани.Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", написа в Twitter Дава Шерпа от експедицията в Пакистан.

Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.

Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера «Ecurell» на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев