АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРТИН ШУЛЦ: НЕ Е НЕОБХОДИМО „СЕВЕРЕН ПОТОК 2" ДА СЕ ОБВЪРЗВА СЪС СЛУЧАЯ НАВАЛНИ

Мартин Шулц
02.02.2021 / 16:47

Политикът подчерта също, че не е необходимо да се използва ситуацията около Алексей Навални като тактически инструмент по казуса с газопровода„Северен поток 2“, тъй като изграждането на проекта се изпълнява на европейско ниво, като се вземат предвид всички законови изисквания.

Понякога санкциите са неизбежни и необходими, но ограниченията никога не са принуждавали руския президент Владимир Путин да се откаже от позицията си, каза бившият председател на Европейския парламент и бивш лидер на Германската социалдемократическата партия (ГСДП) Мартин Шулц в интервю за изданието Der Spiegel.

Политикът подчерта също, че не е необходимо да се използва ситуацията около Алексей Навални като тактически инструмент по казуса с газопровода„Северен поток 2“, тъй като изграждането на проекта се изпълнява на европейско ниво, като се вземат предвид всички законови изисквания.

„Трябва да помислим доколко е правилен този път. Повтарям: какво искате да постигнете с тях? Освобождаването на Навални от затвора? Или свалянето на Путин? Русия притежава втория арсенал от ядрени оръжия в света и има вето в Съвета за сигурност на ООН. Наистина ли сериозно мислите, че Кремъл ще бъде разклатен, ако в допълнение към отдавна наложени санкции въведем нови заради Навални? Борбата с безкрайната пропаганда би била много по-ефективна от новите санкции“, изрази увереност Шулц.

Той също така добави, че спирането на строителството на газопровода няма да доведе до установяване на стабилна демокрация в Русия и няма да реши проблемите в отношенията. Германия, смята Шулц, ще може да постигне повече, ако проведе диалог с Москва и излезе с предложения, които отчитат по-специално икономическите и политическите интереси на Русия.

„Не трябва да обвързваме „Северен поток 2 “със случая Навални. Има по-подходящи начини да му отговорим, което в крайна сметка ще помогне много повече на опозицията и на самия Навални. Може да се твърди, че „Северен поток 2“ е грешка по отношение на енергийната политика. Може да се счита, че трябва да спрем да внасяме газ от Русия. Но тогава би било необходимо да се откажем изцяло от изграждането на газопровода, а не да го използваме като тактически инструмент в случая Навални“, добави политикът.

Шулц също така отбеляза, че изграждането на газопровода се изпълнява на европейско ниво, като се вземат предвид всички изисквания. И ако сега бъде спряно изграждането на „Северен поток 2“, който вече е завършен на повече от 80%, тогава фирмите, участващи в проекта, ще трябва да компенсират загубите, които досега са премълчавали в хода на диксусиите.

Източник: "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев