АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В 59 ОБЩИНИ У НАС НЯМА ИНТЕРНЕТ ПОКРИТИЕ, ПУСКАТ ГО С ПАРИ ОТ ЕВРОПА

Интернет
02.02.2021 / 12:31

Държавен фонд „Земеделие“ обяви прием на проекти за изграждането на широколентов интернет по селата и малките населени места. За финансирането на проектите е отделен бюджет от 82 милиона лева. Това са средства от Програмата за развитие на селските райони и целта на проектите е да се постигне 100% покритие на страната с бърз интернет.

„Първата крачка е направена, а мярката е доста голяма, средствата са много, чака ни много работа с Министерство на транспорта, Държавната агенция за електронно управление, която е бенефициент, предстои одобряване на разходите, това е държавна помощ, която трябва да се одобри“, каза в „Преди всички“ по БНР Светослав Цеков, главен експерт от Министерство на земеделието.

На въпрос защо след като от 2018 година се правят опити да се активизира тази мярка все още няма интернет в цялата страна Цеков поясни:

„От 2017 година работата по тази мярка не са спирани, трябваше да подготвим много документация, отворихме 2019 година мярката, но се оказа, че нямаме идентифицирани зони, в които ние да навлезем – т.нар. бели зони. Това са зони, в които съгласно изискванията на Европейската комисия в тези зони не само, че не трябва да има интернет в тях, а и в близките три години да не се предвижда изграждането от никой от операторите на такъв. А операторите са 700 и трябваше да има запитване към тях. Сета вече приключихме картографирането и се очертават 59 бели зони, в които няма никакво покритие – това е всяка пета община. Те са на разположени на територията на 23 области. От възможността за интернет ще могат да се възползват над 430 хиляди жители в тези райони."

По думите на Светослав Цеков малко вероятно е да останат общини без интернет, ако има проблем с проектите, защото се работи в тясна връзка с Държавната агенция за електронно управление, за да няма неуспешни проекти.

"От Европейската комисия вече имаме първо писмо по нотификацията и няма почти никакви забележки и това ме навява на мисълта, че вървим в правилната посока и по отношение на нотифицирането на помощта и не мисля, че към този момент има опасност да не осъществим тази мярка, а и съгласно Закона за държавните помощи ние имаме право да отворим мярка, но нямаме право да сключим договор с бенефициента, докато нямаме решение по държавната помощ от комисията", разясни още експертът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев