АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ВТОРИ МАНДАТ

Пиеюсдентът Румен е вицепризидентът Иадев Илияна Йотова
01.02.2021 / 12:55

Президентът Румен Радев и заместникът му Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това обяви държавният глава в рамките на четвъртия си годишен отчет. На пресконференцията не присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, която е със заболяване с коронавирус, но Радев посочи, че тя също ще се кандидатира за още един мандат.

Обявяването, че ще участва в президентската надпревара за изборите тази есен заедно с Йотова като вицепрезидент, Румен Радев определи като честен подход към политическата партия и към гражданите.

„Издигането на нашата кандидатура сега е честен подход спрямо всички български граждани и всички политически субекти. Предстои ни тежък период, важно е да имаме яснота. В лицето на президентството българският народ ще има такава институция, които има ясна ориентири. Формата на издигането на кандидатурата ще стане ясно в законово установения срок, а това е след парламентарните избори“, заяви Радев.

Президентът не е водил преговори за подкрепа с политически партии, но очаква левицата, която издигна Радев и Йотова за първи мандат, да се произнесе първа дали ще ги подкрепи. В отчета си президентът отправи послание за нова България с основна цел укрепване на държавността и излъчване на нов тип управление.

„Този ранен анонс на нашата кандидатура дава възможност на българските избиратели да имат правото на информиран избор за статуквото и алтернативата, а също така дава възможност на политическите сили да се определят. Като президент и вицепрезидент ще продължим да работим за обединяването на обществото, да победим безправието и да гарантираме достойното място на България в европейското семейство“, обясни държавният глава.

„Не съм водил преговори с политически партии за подкрепата на нашата кандидатура с Йотова. Социалистите имат правото да се произнесат първи, защото издигнаха нашата кандидатура през 2016 г.“, добави държавният глава.

Радев коментира и дали вижда политическа алтернатива на настоящата власт:

„Винаги съм подкрепял политическата алтернатива на задкулисния модел, който властва в момента. Макар че партията държава има всички ресурси и инструменти да отчете висок изборен резултат. Предстои да видим дали и кои партии ще пристанат на днешните управляващи и биха ли загърбили морала в името на властта“.

Президентът няма да наложи вето на законодателните промени, които уреждат гласуването на карантинираните, но каза, че ще обърне специално внимание на промените в НПК, които въвеждат фигурата на специален прокурор, който да разследва главния.

„Бъдете сигурни, че моят правен екип, ще получи истинско персонално наслаждение, докато се занимава с този казус“.

Радев е категоричен, че правителството със своите действия подрива доверието в изборния процес.

Президентът коментира и ареста на руския опозиционер Алексей Навални.

 

„Винаги съм бил против насилието и арестите на мирни протестиращи граждани независимо дали в София, в Москва, или другаде по света“.

„Измина година на бурни събития. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина“, заяви президентът.

Той припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи.

„Избухналите след половин година протести потвърдиха правилността на моята позиция. Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“, заяви държавният глава.

„Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса“, подчерта Радев.

Според него липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страната.

„Водещ приоритет беше отстояването на върховенството на закона. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен“, категоричен е Радев.

„Президентството мобилизира силен експертен капацитет и предложи конкретни мерки в плана за възстановяване и развитие, да се върви към реални реформи чрез образование и иновации. Очаквам от правителството с ясни критерии кои проекти ще бъдат предложени“, заяви Радев.

Той е предложил пет проекта, свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване и очаква от МС бърз отговор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев