АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: БЪЛГАРСКИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ НА АНТАРКТИДА ОТВАРЯТ ВРАТИ КЪМ КЛЮЧОВО ЗНАНИЕ

 Церемонията по връчването на националния флаг на българските антарктици в Аулата на СУ.
29.01.2021 / 19:45

В поздравителен адрес към членовете на 29-ата антарктическа експедиция президентът Румен Радев посочва, че българските изследователи на ледения континент отварят вратите към знание, което е ключово за бъдещето на света.

Полярниците заминават утре за Пунта Аренас в Чили, от където ще отпътуват за Антарктика. Очаква се експедицията да се завърне в България в началото на април.

Българските антарктици получиха Националния трибагреник на церемония в аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски" от секретаря на президента по вътрешна политика и гражданско общество Николай Копринков:

"От името на президента Румен Радев ви връчвам Националния флаг, който гордо да развеете за пореден път на Антарктида. Очаква ви да се завърнете здрави, с нови знания и с нови постижения".

Заради пандемичната обстановка 29-те държави с полярни програми и поддържащи бази на Антарктида, съкращават значително дейностите си.

Съставът на българската полярна експедиция тази година е намален на шестима души.

Председателят на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев:

"Работата в Антарктида е като един пример за бъдещото развитие на човечеството, защото там няма войни. Там се говори за приятелство, за сътрудничество в науката. Там пари също не играят. Единствената разменна монета е приятелството и взаимопомощта между отделните държави".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев