АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОМБУДСМАНЪТ НАСТОЯВА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА КРИЗИСНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЖЕРТВИ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Диана Ковачева
26.01.2021 / 12:48

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за увеличаване на кризисните центрове, в които се настаняват жертви на домашно насилие и за отпадане на системността на наказанието на насилника. В момента е нужно да има поне 3 провинения, за да има наказание.

По време на дискусия, посветена на проблема и организирана от Диана Ковачева, тя поиска законопроектът за защита от домашното насилие да бъде разгледан в сегашното Народно събрание.

"У нас за съжаление не се води официална статистика, но по данни на неправителствените организации от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от насилие през трите месеца на извънредното положение в страната. През 2020 година, пак по данни на гражданския мониторинг, убитите в близка партньорска връзка жени са 15 като от медийните публикации съобщенията са за поне още пет. Печално известен стана фактът, че само за два месеца по време на пандемията през пролетта в условия на домашно насилие бяха убити 9 жени."

В дискусията се включи и ресорният министър Десислава Ахладова, чието ведомство е изготвило законопроекта и представи част от акцентите в него.

"Разширява се кръгът на лицата, които са пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на Закона за защита от домашното насилие. Увеличават се също така мерките за защита, които се налагат от компетентните органи".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев