АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИСТИГНАХА ОЩЕ 14 040 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА „ПФАЙЗЕР“

Пратката пристигна на летище София. Снимка БТА
25.01.2021 / 10:45

Още 14 040 дози от Covid ваксината на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха тази сутрин в логистичния център на летище София. Оттам те се разпределят към Регионалните здравни инспекции в страната.

Количеството, което пристига днес, компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи миналата седмица и беше обяснено с реорганизация на дейността на компанията. Имаше забавяне на пратките в цяла Европа.

През следващият месец се очаква да има компенсация от още около 2300 дози, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Очаква се след месеците март и април в страната да има значително по-големи количества ваксини, но това зависи от компаниите, които се чакат да получат разрешение за употреба за своите продукти.

Съвсем скоро Европейската агенция по лекарствата трябва да излезе с решение за ваксината на „АстраЗенека“, която, ако получи одобрение, ще бъде третата разрешена Covid ваксина. Богдан Кирилов.

"Може да има и четвърта разрешена за употреба ваксина, а имаме и информация, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата. Четвъртата ваксина - аденовирусната ваксина на компанията "Янсен“.

От ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ се очаква през месец февруари у нас да пристигнат още 83 хиляди дози, а през месец март още 104 хиляди, според предварителните данни.

3600 дози се очаква да достави у нас компанията "Модерна" в края на тази седмица.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев