АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН МАНОВ: ПРЕД ИЗБОРИ ВСЕ ОБЯСНЯВАТ КАК НЕЩО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ, А НЕ КАК ДА ГО НАПРАВИМ

Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК и член на изборната администрация във Франция, където живее от години.
21.01.2021 / 19:02

"Притеснително е, че в българските предизборни дебати винаги цари един тон за това колко трудно е нещо да се случи и колко причини има то да не се случи, а не как да запретнем ръкави, за да се случи". Това каза пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК и член на изборната администрация във Франция, където живее от години.

"Избори в условия на епидемия могат да бъдат проведени, но се изисква повече и навременна организация. ... Относно вотът на българите в чужбина, можем да видим примера на Румъния - те имаха 748 секции зад граница. Оправданието, че имаме епидемия, за да кажем вземете си самолета и елате (Манов цитира Валери Симеонов - б.р.), показва един патриотарски подход, а не с истинския смисъл на думата патриотизъм", коментира той.

По думите му, ако институциите не работят заедно, а си прехвърлят "картофа", няма да станат изборите, дори и за юни да бъдат отложени:

"Какво пречеше на ЦИК да изработи здравния протокол за изборите заедно с Министерството на здравеопазването".

Стефан Манов беше категоричен, че гарантирането на възможностите за вот не е проблемно само за карантинираните граждани, а от години има проблем с информираността на избирателите:

"Не трябва зад въпроса за карантинирането и здравния протокол да забравяме, че трябва информационна кампания, която да мотивира гражданите не само да гласуват, но да гласуват с машини, защото машинното гласуване е гаранцията за това, че техният вот ще бъде отчетен правилно".

Според него българският избирателен процес има специфични проблеми, които искат специфични решения, и машинният вот е едно от тях.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев