АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

14 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID ЧАКАТ РЕГИСТРАЦИЯ ОТ СЗО, ДВЕ ОТ ТЯХ СА РУСКИ

Ковид-ваксина
21.01.2021 / 11:31

Световната здравна организация (СЗО) проучва заявленията на 14 ваксини срещу коронавирус за включване в списъка за спешна употреба, включително две руски лекарства - "Спутник V" на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на "Н. Ф. Гамалея" към Министерството на здравеопазването на Русия и "Епивакорона" на Държавния научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор". Това се посочва в документ за "статуса на процедурата за оценка на ваксината", предоставен в сряда на кореспондент на ТАСС от пресслужбата на СЗО.

От него се виждаа, че ваксината "Спутник V" е преминала през три от петте етапа на одобрение. Допълнителната информация, предоставена на СЗО от разработчиците, е в процес на преглед, а "обсъждане на съдържанието и формата" на предложението е планирано за 22 януари. Що се отнася до ваксината "Епивакорона", според документа тя трябва да премине още четири етапа. Датата на окончателното решение на експертите на СЗО все още не е определена за никоя от руските ваксини.

Под номер едно в документа на СЗО е ваксината Comirnaty, разработена съвместно от Pfizer в САЩ и BioNTech в Германия. Тя е преминала през всички етапи и е получила одобрение от СЗО в последния ден на 2020 г.

За редица други ваксини може да се вземат решения през следващите седмици и месеци. По-специално, едно от двете лекарства, разработено от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет, очаква заключение от СЗО в „края на януари - февруари“, а второто лекарство - „не по-рано от втората половина на февруари“.

Що се отнася до ваксината на американската компания Moderna, краят на февруари е посочен като възможен срок за вземане на решение, а за ваксината на Индийския серумен институт заключението може да се появи в средата на февруари. Лекарствата на китайските компании Sinopharm и Sinovac имат шанс да получат зелена светлина от СЗО в началото на март, но за друго лекарство от КНР - разработка на компанията CanSino - срокове за възможно одобрение не са определени в документа на СЗО.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев