АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ ПРОДЪЛЖИ ЛОКДАУНА ДО 14 ФЕВРУАРИ

Германия продължи ограниченията заради пандемията до 14 февруари / iStock/Getty Images
20.01.2021 / 01:21

Германските власти са решили да удължат режима на ограничителните мерки до 14 февруари, въвеждат се допълнителни ограничения, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"Настоящите ежедневни данни от института "Роберт Кох" (той е част от Министерството на здравеопазването и оценява епидемиологичната ситуация) са причина всички да се надяваме, те ни вдъхновяват, защото бавно броят на новите случаи, поне за момента, намалява. И имаме по-малко хора, лекувани в отделенията за интензивно лечение", заяви Меркел след среща с ръководителите на региони.

Според нея това показва, че въведените по-рано ограничителни мерки дават резултат. Въпреки това, продължи тя, мутацията на коронавируса във Великобритания "представлява заплаха" за политиките за потискане на разпространението на коронавируса.

"Съществуващите епидемиологични данни показват, че мутиралият вирус е много по-заразен ... Имаме този вирус, който е идентифициран, не знаем колко се е разпространил, но са известни отделни случаи. Учените ни казват, че все още не е станал доминиращ", каза канцлерът.

Затова, според нея, тя и ръководителите на регионите са решили, че „е необходимо да се действа“. „Затова днес проведохме отново преговори и се разбрахме да въведем нови мерки.

Правим това като предпазна мярка за здравето на гражданите, както и заради икономиката и пазара на труда.

Съгласихме се всички мерки, които бяха изчислени до 31 януари, да бъдат удължени до 14 февруари", каза Меркел, отбелязвайки, че осъзнава колко трудно е това решение за гражданите.

Вторият локдаун започна в Германия на 2 ноември миналата година, оттогава мерките постепенно се затегнаха с кратък период през коледните празници, когато бяха въведени малки облекчения.

На 11 януари влезе в сила третата серия ограничителни мерки, които трябваше да останат до края на януари с евентуално удължаване. Но след няколко дни, на фона на опасенията от разпространението на "британския" щам на коронавируса, стана известно, че властите ще разширят и затегнат ограничителните мерки.

Превод и редакция: DarikNews

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев