АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ПЛАТЕНОТО ОБОРУДВАНЕ ЗА „БЕЛЕНЕ“ МОЖЕ ДА Е ЗА 7-И РЕАКТОР НА „КОЗЛОДУЙ“

Бойко Борисов
19.01.2021 / 19:50

Платеното оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене" ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", обяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му новата мощност може да работи на хибриден принцип:

„Седми реактор означава - платените от България над 1 милиард и 300 милиона лева за тези реактори, с оборудването на седми реактор, с диверсификация на ядреното гориво, с нова турбина „Арабела“ и с контури и електронно управление също, да не изброявам фирмите. Мисля, че този хибрид, за който ни дават препоръки, ще реши въпроса“.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов припомни, че на 7 декември миналата година е започнало проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на Площадка 2 в централата в Козлодуй.

Анализът показва, че може да се използва оборудване от проекта за централа в Белене, посочи Михов:

„Заключението е, че това е инженерно-технически, екологично и икономически възможно решение - за използването на оборудване, което е произведено за атомната централа. И в момента се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“. С оглед на това, че то е платено и произведено, и доставено вече в България, е целесъобразно неговото използване."

От днес България вече е членка на Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев