АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕСТЕНЕТО НА АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ В КОЗЛОДУЙ - НЕРЕШИМА ЗАДАЧА ИЛИ РЕАЛИСТИЧНА ЦЕЛ

 АЕЦ „Козлодуй“
19.01.2021 / 19:02

Пред БНР председателят на Булатом (Български атомен форум) Богомил Манчев коментира: „Преместването може да стане, но има проблеми по лицензионната част, по инсталационната част. Би настъпил протяжен процес... Ядрената енергетика е политически обвързана. Предстои ни зелената сделка, нямаме голям инструментариум. Колкото и да ни се иска да решаваме енергийния си баланс с ВЕИ-та, можем да направим с тях много електроенергия, но много недостатъчна“.

По думите му един реактор от Белене може да се пренесе в Козлодуй, проблемът е, че не се знае собственикът на 7-и блок.

„АЕЦ „Козлодуй“ е държавна организация и парите, които произвежда във вид на дивиденти, са собственост на държавата. Ако АЕЦ „Козлодуй“ отделя от печалбата си, за да инвестира в 7-и блок, това се казва държавна дотация. Това обаче е забранено в ЕС. Че си направил проект на площадка в Белене с два реактора, това не означава, че имаш проект за Козлодуй. Проектът започваш отначало, ако е един блок. Ако преместваш двата блока, може да се опиташ да присадиш проекта от Белене, но трябва всичките особености на площадката да ги отчетеш. В момента се опитваме да решим нерешима задача“.

В предаването „Нещо повече“ с коментар по темата се включи и Антон Иванов, експерт по ядрена енергетика:

„Идеята не е нова... Поставянето на по-ниска цел - изграждането на 1000 мегавата на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е по-реалистична цел. Такава базова мощност може лесно да се интегрира на нашия пазар. Избягват се и редица от проблемите, в които е затънала АЕЦ „Белене“. Използването на доставеното оборудване изисква нов проект... Всеки ядрен проект има трудности, които да преодолява“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев