АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРОВА КАЗА НА ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ ДА СЕ ТРЕВОЖАТ ЗА ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ, А НЕ ЗА НАВАЛНИ

Мария Захарова
18.01.2021 / 13:07

В отговор на западните изявления за задържането на Алексей Навални в Шереметьево, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посъветва чуждестранните политици да зачитат руските закони и да се справят с проблемите на своите страни.

„Това, което искам да кажа на г-н Съливан (както и на много други чуждестранни фигури, които публикуват предварително подготвени коментари): спазвайте международното право, не посягайте на националното законодателство на суверенните държави и се занимавайте с проблемите във вашата собствена държава“, каза тя във Facebook .

Джейк Съливан, когото новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън възнамерява да назначи за свой помощник по националната сигурност, настоя за незабавното освобождаване на Навални. Няколко други западни политици и ведомства на западните страни направиха подобни изявления. По-специално настоящият държавен секретар на САЩ Майкъл Помпео поиска незабавното освобождаване на Навални, съобщава ТАСС .

Освен това ръководители на институции на ЕС изразиха загриженост от задържането на Навални и призоваха за освобождаването му. В рамките на половин час след ареста, съответните изявления бяха направени от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жосеп Борел и председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли. Тази тема ще бъде изложена за обсъждане от Съвета на ЕС на ниво външни министри на 25 януари и на сесията на Европейския парламент, която се открива на 18 януари.

Припомняме, че Навални се завърна в Русия от Германия и беше задържан на летището в Шереметиево. Той е издирван за многократни нарушения на пробацията по дело за измама. Навални, който беше задължен да се явява за регистрация в пенитенциарната инспекция на УФСИН два пъти месечно, беше предупреждаван неведнъж, че нарушенията могат да доведат до отмяна на условното освобождаване и замяната му за реален срок. Мария Бутина, член на Обществената камара на Русия, член на експертния съвет към Омбудсмана за правата на човека в Русия, подчерта, че „всичко, което се изисква от Алексей, е да се съобрази с изискванията на съда и подобно на милиони руснаци в подобни ситуации, да се яви в органите на ФСИН“.

https://pogled.info/svetoven/russia/zaharova-kaza-na-zapadnite-strani-da-se-trevozhat-za-tehnite-problemi-a-ne-za-navalni.124981

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев