АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АРМИН ЛАШЕТ НАСЛЕДИ МЕРКЕЛ И БЕ ИЗБРАН ЗА ЛИДЕР НА ХДС

Армин Лашет
16.01.2021 / 18:21

Армин Лашет, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия, бе избран за лидер на Християндемократическия съюз на Германия, съобщиха осведомителните агенции. За него са гласували 571 от делегатите на конгреса на партията. Изборът на Лашет означава, че той може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите тази есен.

В оспорвана битка днес на втория тур останаха двама от тримата кандидати за лидер на германския ХДС - ценстристът Армин Лашет и по-консервативно настроеният Фридрих Мерц, съобщиха Ройтерс и ДПА. От състезанието пръв отпадна Норберт Рьотген, получил най-малко гласове.

През миналата година Армин Лашет бе призован от социалистите да се извини за думите си по адрес на българите и румънците, които работеха в мизерни условия в кланиците “Тьонис“.

В отговор на журналистически въпрос за масовото заразяване с коронавируснаработницитев кланиците Лашет обясни, че това не показва нищо за противоепидемичните мерки в Германия.

“Там са пристигнали румънци и българи и вирусът идва тъкмо от там. Такова нещо би се случило навсякъде", обясни премиерът на германската провинция.

След това се разбра, че нискоквалифицираните служители в кланиците са работили при изключително лоши условия и са настанявани да живеят в помещения, при които спазването на мерки за дистанция е невъзможно.

Лашет е един от най-близките съюзници на Ангела Меркел в ХДС. През пролетта той бе основен адвокат за разхлабване на ограниченията в страната.

Той е завършил „Право“, но е работил като журналист преди да се захване сериозно с политическата си кариера. През 1994 година е избран за депутат в Бундестага, а пет години по-късно става член на Европейския парламент.

Фридрих Мерц, който изгуби бе известен с антируските си позиции.

Той нарече операцията на руската армия в Сирия: „варварски действия“ и се обяви за по-твърда политика в отношенията с Москва поради ситуацията с блогъра Алексей Навални. Според него ескалацията на напрежението в двустранните отношения не идва от Германия или Европа, а „изключително от Русия“.

"Русия се държи варварски в Сирия, виновна е за наплива на бежанци в Европа, отговорна е за отравянето на Навални и ескалира напрежението в отношенията със Запада, бяха част от изявленията на Фридрих Мерц.

Той беше поискал да се въведе временен мораториум върху изграждането на газопровода „Северен поток 2“.

https://glasove.com/categories/novini/news/armin-lashet-nasledi-merkel-i-be-izbran-za-lider-na-khds

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев