АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОСТАВКИТЕ НА ВАКСИНАТА НА "ПФАЙЗЕР" ЗА ЕВРОПА ЩЕ ЗАКЪСНЕЯТ С 3-4 СЕДМИЦИ

Коронавирус - ваксина
15.01.2021 / 19:39

Временното намаляване на доставките ще засегне цяла Европа, докато лабораторията подобри производствения си капацитет в Белгия, съобщава АФП.

Доставките за страните от ЕС на планираните количества от ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" ще закъснеят през следващите три до четири седмици, поради работи, свързани с подобряването на производствения капацитет на белгийския завод, където се произвеждат. Това съобщи в петък Министерството на здравеопазването на Германия. "Европейската комисия и чрез нея държавите-членки на ЕС са информирани, че "Пфайзер" няма да може да изпълни напълно обещаните количества за доставка", се казва в изявлението на германското здравно министерство, пише "Фигаро".

То идва малко след сходно изявление на норвежките власти. Лабораторията "Пфайзер" предупреди за спад "от следващата седмица" в доставките на анти-Covid ваксините за Норвегия и Европа, време, нужно за подобряване на производствения ѝ капацитет, съобщи Норвежкият институт за обществено здраве. Последният не посочи степента на намаляване на доставките за Европа, но спадът за Норвегия например се очаква да бъде с близо 18% през следващата седмица.

„Временното намаление ще засегне всички европейски страни“, се казва в изявление на норвежкия институт. "Все още не е ясно колко точно време ще отнеме, преди "Пфайзер" да се върне към максималния си производствен капацитет, който ще бъде увеличен от 1,3 на 2 млрд. дози годишно", добавят от Норвежкия институт за обществено здраве. Той е бил е уведомен за този спад в петък сутринта.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира информацията за закъснение на доставките на ваксината на "Пфайзер", но посочи, че от компанията са я уверили, че всички гарантирани дози през първото тримесечие ще бъдат доставени до неговия край.

"Подобно на мнозина от вас днес научиха новината, че "Пфайзер" обяви закъснения в доставките на Covid ваксината. Веднага се обадих на изпълнителния директор на Pfizer и той обясни, че има забавяне в производството през следващите седмици, но ме увери, че всички гарантирани дози за периода януари - март ще бъде доставено през първото тримесечие. Той лично е ангажиран по случая за намаляване на периода на забавяне и за да се увери, че изоставането ще бъде наваксано възможно най-скоро", посочи Фон дер Лайен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев