АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИЯ ЗАХАРОВА: МОСКВА ОСЪЗНАВА РИСКОВЕТЕ ОТ ПО-НАТАТЪШНАТА ДЕГРАДАЦИЯ НА ОТНОШЕНИЯТА СЪС САЩ

Мария Захарова
15.01.2021 / 13:04

Русия разбира, че рисковете от влошаване на отношенията със САЩ остават налице. Това заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки публикациите на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео в социалната мрежа Туитър, предават TACC и Агенция "Фокус".

"Да се води диалог с нас на езика на заплахите и сплашването, за да се постигнат едностранни отстъпки, е безполезно, контрапродуктивно. Ние сме наясно с риска от евентуално по-нататъшно влошаване на ситуацията, но изборът в този случай е на американците", цитира агенцията думите на Захарова.

Руското външно министерство, отбеляза дипломатът, споделя оценките на Помпео, че диалогът не е нормализиран от четири години. Според нея това не е по вина на Русия.

„Вашингтон дори успя да ни включи в категорията на враговете на Америка. Недружелюбните и разрушителни стъпки на САЩ, насочени към задълбочаване на кризата в двустранните отношения, включваха въвеждането на различни антируски санкции и всъщност разрушаването на цялата съществуваща архитектура на контрола върху оръжията, както и сплашване и заплахи", подчерта Захарова.

Тя добави, че американците са блокирали всички положителни промени в двустранното сътрудничество. За да се промени това, смята дипломатът, е необходимо да се спре манипулирането на общественото мнение в САЩ, да се спре кампанията на русофобията и фалшифиви новини срещу Русия.

"От своя страна оставаме готови да обсъдим заедно натрупаните проблеми, ако Вашингтон има толкова здравословен интерес“, заключи Захарова.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев