АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИЛАТА ЗА ВТОРАТА ПЕНСИЯ - ПРИЕТИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ В НС

Народно събрание
15.01.2021 / 11:27

Хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да избират три начина за получаване на втора пенсия - еднократно, разсрочено или пожизнено. Това гласува на първо четене мнозинството в Народното събрание с поправките в Кодекса за социално осигуряване. Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст.

Този период ще се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

От ДПС и БСП се въздържаха при гласуването с мотива, че поправките не са съобразени с препоръките на регулаторния орган - Комисията за финансов надзор.

Социалистите дори окачествиха текстове като лобистки и настояха, че обслужват интересите на частните пенсионни фондове.

Социалният министър Деница Сачева обаче изтъкна, че с промените в закона е постигнат баланс и компромис и обърна внимание:

„Първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения.

Интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани, като от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в НОИ и обратното“, коментира министър Сачева.

Новите текстове са ключови за поне 17 хиляди жени, които ще се пенсионират тази година, както и за повече от три милиона осигурени в частни фирми и фондове.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев