АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАСОВОТО ТЕСТВАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ПРЕДИ ВАКСИНАЦИЯТА ПРОТИВ COVID-19 ЗАПОЧВА В КРАЯ НА ЯНУАРИ

Костадин Ангелов
14.01.2021 / 19:31

В края на януари започва масово тестване на учителите преди ваксинацията против Covid-19. Това заяви във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Все още има неясноти около предстоящата ваксинация в домовете за дементноболни и хора с умствена изостаналост.

Регионалните здравни инспекции ще организират ваксинирането на учителите, като вариантите са два – или на място в училище, или в сега действащите имунизационни кабинети, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов и уточни, че преди това ще е тестването:

„От 25 януари започва масовото тестване на българските учители. Не се предвижда включване на антителните тестове в регистъра, който е за Covid-19“.

По повод опасенията на ръководствата на домовете за болни с деменция и за хора с умствена изостаналост за тежките придружаващи заболявания на потребителите, което би осуетило ваксинацията, министър Ангелов заяви:

„Завъртяха се в медиите няколко твърдения, че ваксината основното ѝ противопоказание са придружаващи заболявания. Няма такова противопоказание. Хората, които са в тези домове, могат да бъдат ваксинирани“.

Предстои Здравното и Социалното министерство да дадат допълнителни указания за информираното съгласие при имунизация за пациентите с ментални проблеми.

По повод предстоящия национален протест на танцовите школи с настояване да бъдат отворени за работа, министър Ангелов посочи, че на този етап приоритет са учениците и плановите операции.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев