АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪЗОБНОВЯВАТ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ И ПРАКТИКИТЕ В ГИМНАЗИИ И УНИВЕРСИТЕТИ

Бойко Борисов  на среща със здравния министър и Националния оперативен щаб
14.01.2021 / 11:57

Премиерът Бойко Борисов поиска по най-бързия начин да се разреши извършването на плановите операции. На среща със здравния министър и Националния оперативен щаб Борисов заяви:

„Не е нужно да чакате и края на месеца или понеделник, или вторник. Пускайте заповед и хората, които имат нужда от планови операции, по най-бързия начин да могат да ги правят. Данните ни позволяват това да го направим“, каза Борисов и поиска до 31 януари да има план как учениците от 1 до 5 клас ще се върнат в присъствена форма на обучение.

Премиерът категорично не се съгласи с твърденията, че ваксинацията у нас върви с по-бавни темпове. Той напомни, че броят на ваксините за страната ни е пропорционален, както и за останалите страни от ЕС:

„Пропорционално еднакво количество ваксини от всички модели. Ние сме солидарни и действаме по правилата на ЕС. Ако бяхме най-богатата или от най-богатите държави в света, нечленки на ЕС, можеше да излизаме на пазара и по-скъпо да си купим каквото ни е необходимо“.

Борисов не очаква заради коледните и новогодишните празници да се повиши заболеваемостта от коронавирус у нас. И предположи, че заради меките мерките през лятото много хора са преболедували, което не се случва при държавите с пълен локдаун.

„Лятото, когато другите държави държаха техните граждани затворени, ние освободихме всички тогава – и дискотеки, и ресторанти, морето, планините, и оттук идват нашите добри показатели. Новият щам – колегите в Европа са много притеснени, да се надяваме и затова ваксината е толкова важна, казват, че хваща и него, дай Боже да е така, за да можем да излезем от кризата“, посочи премиерът.

На редовен брифинг за разпространението на коронавируса проф. Ангелов съобщи и подробности за разхлабването на противоепидемичните мерки:

„Следващата седмица, това ще стане факт с моя заповед още утре, ще бъде възстановяване на част от практическото обучение в системата на средното образование и във висшите училища, само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда. Заедно с министър Вълчев ще изготвим списък“.

Предвижда се възстановяване на плановия прием и плановата дейност в болниците, като за пациентите ще се изисква да имат отрицателен антигенен тест за Covid-19, който ще бъде извършен в лечебното заведение и ще е безплатен за тях, съобщи още министър Ангелов на брифинга.

Очаква се утре да бъде издадена заповед, в която да бъдат указани действията по приема и тестването на пациентите, допълни той.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев